Image Image Image 01 Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
-
Erdy McHenry Architecture
915 Orianna Street
Philadelphia PA 19123
215.925.7000
info@em-arc.com
Scroll to Top

To Top

Featured Projects

Courtyard by Marriott

The Courtyard by Marriott is located in the heart of the Philadelphia Navy Yard in a prominent location visible from Interstate 95, directly south of Center City Philadelphia along Broad Street. The new five-story, LEED certified courtyard will become a significant contributor in the continued revitalization of the Yard. Accounting for 100,000 square feet, this full service, 172-room hotel will become an integral part of the continuing implementation of the Navy Yard Masterplan.

The ground floor will house an enhanced dining and bar/lounge facility, a fitness room and approximately 2,000 square feet of meeting space for use by hotel guests and corporations within the Navy Yard. Preliminary studies were conducted to guarantee the project would maintain the established facade curvature that faces the on-site park, while ensuring day-lighting and views for all of the guestrooms and primary spaces contained within the building. This client request was incorporated into the design for the Courtyard by Marriott, which utilizes curved glass to create both enticing views and the roof that will cover the Rouse Boulevard entrance within the Navy Yard.

The building lobby is accentuated by a continuous ribbon that wraps along the wall, floor and ceiling surfaces in order to direct guests through the space both visually and physically.  Utilizing aluminum and wood as part of a material palette reminiscent of those used in ship-building, the ribbon greets arriving guests at the ceiling of the porte-cochère. It extends across the lobby ceiling before transitioning down as the backdrop to the reception area, then forming an apron upon which the kiosks sit.  The ribbon continues onto the floor, which visually directs guests to the elevator before wrapping up the ceiling en route to the dining and lounge areas. It finally becomes the field on which sits the communal tables.  The balance of the floor finishes are comprised of a custom carpet derived from patterning developed from the Marriott brand as well as a linear-patterned porcelain tile.

The exterior of the building at the guestrooms will be clad in a Composite Metal Panel rainscreen system, giving the building an ever changing skin that depends upon the time of day and amount of sunlight. The exterior rainscreen creates a system to reduce the building’s overall heat gain by using a series of sub-girts and custom aluminum clips to prevent transfer of heat to the building sub-framing. The base of the building is comprised of a mix of aluminum storefront and porcelain wall tile that also extends up the vertical circulation towers.